Mindful madness en de clou van relaties

Mulla Nasrudin used to say: “Every man should have at least one wife, because there are somethings that just can’t be blamed on the government.” We worden geboren en we…

Mulla Nasrudin used to say: “Every man should have at least one wife, because there are somethings that just can’t be blamed on the government.”

1239824_713470828697265_1462718902_nWe worden geboren en we gaan dood, naast deze twee gegevenheden is er de uitdaging van ‘wat te doen in de tussentijd’.

Na de jaarthema’s ‘intimiteit’ en ‘moed’ komt voor het komend seizoen in de ‘Inspiratiekring 5Ritmes en Eckhart Tolle Teachings’ het thema ‘relaties’ aan de orde. In bijna alles wat we in ons dagelijks leven doen is het relationele aspect altijd aanwezig; de relatie met onszelf, de ander en de wereld kleurt ons doen en laten.  Variërend van heerlijk bonten fel gekleurd  tot vele tinten grijs. Alles heeft zijn opwindende kant, zijn leegte, zijn volheid, zijn doen, zijn laten en zijn Zijn. En waar vinden we iets van tevredenheid, iets van bliss?

Fromm vroeg zich in de zeventiger jaren al af ‘of we niet stapelgek zijn’, in de tussentijd hebben we genoeg bewijs aangeleverd om deze vraag met een royaal ‘ja’ te beantwoorden. Het wonderlijke is dat het bewustzijn hierover is toegenomen en tegelijkertijd de individuele overtuiging dat we, ieder voor zich, op een unieke manier de weg kwijt zijn; met als resultaat een grote hoeveelheid eilandjes, dolend in de mist. En juist als je er in geslaagd bent om je redelijk aan te passen aan ’the sane society’, soms met behulp van yoga, meditatie mindfulness, en je naar diens maatstaven als ‘normaal’ te boek staat en gedraagt, heb je pas echt een probleem! Je kunt de madness opleuken met mindfulness, yoga, extatic dance, Eckhart Tolle Teachings of Chopra vitamines en mineralen of iets draaglijker maken, het blijft madness.

Het herkennen van het feit dat je de weg kwijt bent, is een eerste goede stap op het pad om de meest belangrijke relatie die je hebt te kunnen vernieuwen: de relatie met jezelf. Ruimte en tijd nemen voor jezelf, jezelf verkennen, je madness herkennen en erkennen; om vervolgens thuis te komen en van daaruit de relatie aan te gaan met de ander, de wereld. Slow down, you move to fast! Er is een zee aan tijd en ruimte in de tussentijd om wakker te worden uit de madness.

Het is een mooi begin om je een dag per maand te laten inspireren en je inspiratie te delen binnen de Inspiratiekring 5 Ritmes en Eckhart Tolle Teachings. De eerste bijeenkomst is op 10 september, je bent van harte welkom.

Similar Posts